Тавхьид

Кечал я укхазара: Википеди
(Таухид яха оагIув укхазахьа хьожаяьй)
Перейти к навигации Перейти к поиску
تخطيط كلمة الإسلام.png
ИСЛАМ
Ислама пхи бIоагIа
Имана бIоагIий
Тархьари викалаши
Ди лелабар/Ӏомабар
Культуреи юкъарлеи
Хьажа иштта
Ков «Ислам»     Category     Викицитатник     Викитека     Викихоамаш     Викиларма

Тавхьид (да) (Iар. توحيد‎ — Даьла цаӀ вар, монотеизм‎) — цӀерашкагахьа а куцашкагахьа а АллахӀ цаӀ хилар белгалду бусулба термин. Тавхьид ислама кертте латта кхетам ба, шахӀадат («АллахӀ воацар кхы Даьла вац» яхар) доаладарца эггара хьалха тарматал (ширк) харцдеш бола. Тавхьид яха дош ваххьада яхача дешагара доагӀ «цхьа хӀама цаӀ дар», «цхьа хӀама цаӀ мара доацаш лархӀар» аьнна маӀан долаш дола[1]

Кхетам[тоаде | тоаде чура]

Тавхьид яхар АллахӀ деррига хӀама кхеллар волга тӀаэцари, из цаӀ мара цахилари къоабалдари да. ТӀеххоза цӀераши тӀехцӀена куцаши да АллахӀа[2]. Хьалха денз ва а волаш дийна а волаш лерг а воацаш ва Из. Цхьанна хӀаманна эшам болаш вац Из, ше шийца кхоачам болаш ва Из, хӀаьта ше мел дола хӀама Из эшаш да. Дуненашка, сигаленашка мел доаллачунна доал да АллахӀага. Эггара дукхагӀа тавхьида бовхамаш КъорӀан Маккарча сураташа доашх, царна юкъе белгалдаккха мегаргда «аль-Ихляс» яха сурат[3].

Даьла цаӀ вара бовхамаша жӀаргахой Троица харцъю. АллахӀага дезал ба яхаш дола моллагӀа хабараш хоададу тавхьидо. Тавхьидо иштта керасти ду жугтий уйланна: Ӏаламий Даьла цхьан хержача къаман мара оагӀув лоацаш ца хилар[2].

Лоадам болаш да иштта моллагӀа текъам АллахӀа́ мара бе́ йиш ца хилар. Текъам (Ӏибадат) яхачунца ловш дар динца ювзаенна Ӏамал я аьнна да́лац, деррига вахар-лелар Даьла цаӀ варца хила деза. Адамаша АллахӀа де́ аьнннар хьаде де́за, хьарамдар-хьаьналдар къеста а деш[2].

АллахӀ[тоаде | тоаде чура]

Аллаху присущи атрибуты, которые не являются чем-то отличным от Его сущности. Он имеет различные имена (аль-асма’ аль-хусна), носящие атрибутивный характер. В обязанности мусульманина входит вера во все имена и качества Аллаха, упомянутые в Коране и достоверных хадисах. Эти имена и качества необходимо понимать так, как они описаны в священных текстах (нусус шар‘ийя), не уподобляя (ташбих) их именам и качествам творений и не отказываясь от их истинного значения[2].

Могущественный Аллах обладает абсолютной силой, властью и могуществом и может создавать различные формы живой и неживой природы и уничтожать их. Всё, что происходит в этом мире, имеет глубокий смысл и все построено по изначальному плану Творца. Ему также принадлежат законодательные функции. Всевышний Аллах управляет всеми процессами в мире, благодаря чему Его творения обладают способностью к жизнедеятельности и обеспечиваются необходимыми для этого средствами (ризк)[2].

Аллах милостив и справедлив к Своим творениям. Он не желает зла для своих творений. Те, кто поступает несправедливо, будут держать ответ перед Аллахом в день Страшного суда и понесут справедливое наказание[2].

Понимание таухида в различных течениях[тоаде | тоаде чура]

Принципы доктрины единобожия были подробно изучены и систематизированы мусульманскими богословами[2].

Мутазилитская теология включала в понятие таухида отрицание отличных от сущности Аллаха и вечных его атрибутов[1].

Ашариты и сифатиты толковали таухид как признание единственности Аллаха в отношении его сущности (вахид фи затихи ля шарика лах), его вечных атрибутов (вахид фи сифатихи аль-азалия ля назира лах) и его действий (вахид фи аф‘алихи ля шарика лах)[1].

Ханбалиты, в частности Ибн Таймия включали в понятие таухид признание только за Аллахом божественной природы (таухид аль-улюхия); признание его единственным Творцом и путеводителем (таухид ар-рубубия); и полную самоотдачу человека Аллаху (таухид аль-‘убудия)[1].

Понимание таухида в суфизме сводилось к отрицанию многобожия и считалось достоянием рядовых верующих (таухид аль-’амма). Суфии выделяли три главные формы таухида:

  • растворение человеческой воли в божественной (таухид иради);
  • самоуничтожение (фана) человека в его бытии (таухид шухуди);
  • постижение того, что нет ничего сущего, кроме Аллаха (таухид вуджуди).

Последняя форма таухида была свойственна учению Ибн Араби, которое позже стали квалифицировать как учение о «единстве бытия» (вахдат аль-вуджуд)[1].

Белгалдаккхар[тоаде | тоаде чура]

Литература[тоаде | тоаде чура]

Ло:Имена Аллаха