Сигалахийкхухьаргаш

Кечал я укхазара: Википеди
Перейти к навигации Перейти к поиску
Iаьржа сигалахийкхухьарг

ЦIа: Эукариоташ
Доалаче: Дийнаташ
Тайпа: Хóрдай
Класс: Оалхазараш
Тоаба: Сигалахийкхухьарга куце
Дезал: Сигалахийкхухьаргий
Ваьр: Сигалахийкхухьаргаш

Cигалахийкхухьаргаш (эрс: Аисты, лат: Ciconia) — оалхазарий ваьр да дIаьха когаш даргий тоаба чура.

Вахара куц[тоае | нийсъе вики-текст]

КIай сигалахийкхухьарг

Сигалахийкхухьаргай сетка хьисапе цIок долаш дIаьха дерзан когаш долаш хул; зIок нийса яIаьха я; хьалхара пIелгаш вIашагIхоттденна да некдара шера перепонкаца, пIелгаш готтига да хьармакхий бесах мIараш йолаш. Керта тIа а фоарта тIа а наг-наггахьа дерзан цIок да.

Европе ши кеп я: Iаьржа (С. nigra) а кIай а (С. alba); первый покрыт тёмно-коричневыми перьями; второй, за исключением крыльев и плеч, покрыт белыми перьями, клюв и ноги красные. Перелётные, в Среднюю Европу прилетают в феврале и марте. Помимо Европы, встречаются в других местах Восточного полушария. По прилёте поселяются в прежних гнёздах, которые устраивают из сухих сучьев на вершинах деревьев и на крышах; любят местности, обильные водой, в наибольшем количестве встречаются в Голландии, в Исландии и Южной Саксонии. Так как аистов не преследуют, то они очень доверчивы и подходят близко к жилищам.

Сигалахийкхухьарга даар хул чкъаьри, пхьидарчи, шолкъаши, лихьарчи, миталаши, догIан нIанийи, балкъазараши, садоалла хIамаши.

Самка откладывает 4-5 яиц белого цвета длиной около 8 см. Голос слабый, звуки производит хлопаньем челюстей; только птенцы, сидя в гнезде, производят писк или звук, похожий на слабое чириканье. Длина белого аиста от конца клюва до кончика хвоста почти 1,3 м; стоя имеет высоту 1 м.

ТIахьожаяргаш[тоае | нийсъе вики-текст]

  • Бёме Р. Л., Флинт В. Е. Пятиязычный словарь названий животных. Птицы. Латинский, русский, английский, немецкий, французский / Под общей редакцией акад. В. Е. Соколова. — М.: Рус. яз., «РУССО», 1994. — С. 26. — 2030 экз.