Акби-наькъан АртагIа Тухан

Кечал я укхазара: Википеди
Перейти к навигации Перейти к поиску

Акби-наькъан АртагIа Тухан (эрс: Акбиев Тухан Артаганович) (ваьв 1922 ш.) — Сийлахъ-боккхача Даьймехка тIема ветеран.

Вахара сурт оттадар[тоае | нийсъе вики-текст]

1941-ча (эзара ийс бIаь шовзткъа цхьоалагIча) шера Михий бетта тIем тIа водаш барайтта шу даьнна хиннав Тухан. 1943-ча (эзара ийс бIаь шовзткъа кхоалагIча) шера Чан-тар бетта кхаччалца моастагIчунца тIом беш духьал лаьттав из бирсача моастагIчоа. Ше тIем тIара цаварах дувцаш Тухана аьлар:

Пхорч деттаденна йоккхий човнаш яьяр сона. Из бахьан а этта, ялх бетта салаIа, аьнна, тIема комиссариато лоIаме а верзаваь, цIавайтар со. ХIаьта, цIагIа вагIа сатем а боацаш, балха этта гособеспечене воккхагIвола инспектор волаш болх бир аз, деррига гIалгIай къам санна «халкъа моастагI» а ваь мехках ваккхалца. Диц ца луш, духьал латт тхоаш мехках даьха ди, балха вар со, чулийлхача салташа, хьайгара герз хьада яхаш цIогIарч деттар, геттара готваь гIар совъялча, «сайга хинна герз тIем тIа Iодиллар, кхы сога из да а дац» - аьлар аз, тIаккха, бехказа бувлар салтий. Мехках а даьккха вай къам Iодохийтача хана, ийс саг вар тха дезале. Цхьабакъда, юха цIа пхиъ мара ванзар. Адамашта кхы цIаккха бIарга ма голда уж унзара денош.

В 1937 году закончил семь классов местной школы. Устроился на работу помощником начальника связи села. В сентябре 1941 года был призван в ряды Красной Армии и направлен в г. Грозный, где формировался 255-й кавалерийский полк. Подготовку проходил в г. Краснодаре, откуда был направлен на Сталинградский фронт рядовым пулеметчиком. В январе 1943 года в боях под Сталинградом получил тяжелое ранение, комиссовался. В 1944 году, как и весь ингушский народ, был выслан в Казахстан. Еще свежо в памяти воина-ветерана утро 23 февраля 1944 года. - «Солдаты, ворвавшись во двор, - вспоминает он, - начали кричать на меня, требуя сдать оружие, когда я спокойным тоном ответил, что у меня нет оружия и то, что было я оставил на войне, их это больше взбесило. То неспокойное утро невозможно сравнить ни с чем. Когда один из солдатов крикнул: «Предатели!», я никак не мог представить, что это обвинение прозвучало в адрес нашего народа. Не верилось, что наш народ могут обвинить в предательстве, потому что ни при каких обстоятельствах ингуши никого не предавали. Казалось, это недоразумение, которое в скором времени разрешится, и мы вернемся на родную землю. Это не случилось, и народу 13 лет пришлось испытать нечеловеческие тяготы жизни. Вернулась наша семья домой в 1959 году, я устроился на работу начальником отделения связи в соседнем селе Верхние Ачалуки. Проработал там несколько лет, потом стал бригадиром полеводческой бригады совхоза «Алханчуртский». Ветеран войны здравствует и доволен сегодняшней жизнью, безгранично благодарен президенту М.М.Зязикову за те изменения, что происходят в республике, за огромное внимание к участникам ВОВ и к пожилым людям.

Наградаш[тоае | нийсъе вики-текст]

  • Орден Отечественной войны II
  • Медаль «За оборону Сталинграда»
  • Медаль «За Победу над Германией»

ТIатовжамаш[тоае | нийсъе вики-текст]

Кхоартой Роза. Сквозь огонь и лишения // Газета «Сердало», № 68 (9835) ера, 17 Села 2007 шера