Органикай дунен раж

Кечал я укхазара: Википеди
Перейти к навигации Перейти к поиску
Biological classification L Pengo vflip ingush.jpg

Орга́никай дуне́н раж (эрс: Система органического мира) — укх дунен тӀа мел долчеи мел хинначеи организмай сурт оттадара раж.

Дийнача хӀамай дуненгахьа массайтта миллион кеп я лоархӀаш. Из мел йола кепаш тайп-тайпара хилар а царна юкъера башхало хилар а тохкаш я, органикай дунен раж оттае декхар долаш йола биологе систематика[1].

Оагилгадоацараш[тоаде | тоаде чура]

Оагилга лоаттам боацача дийнача организмай гуллам. «Оагилгадоацаращ» яхар вирусаш яхачун синоним санна а леладу каст-каста. 2003-ча шера юкъеяьнна термин я из карарча хана мел йовзача вирусел чоалханегӀа йола мимивирус хьайийлача хана. Оагилгачарех эволюци яь хинна хила мегаш я из. Вирусел совгӀа оагилгадоацарех иштта лоархӀ вироидаши вирусоидаши, царца кхы а шоай ДНЦӀ-а е РНЦӀ-а хьисапе генома йоаца дӀа-юхаювла агенташ (масала, прионаш)

Вирусаш[тоаде | тоаде чура]

Оагилгайоаца дӀа-юхаювл агент я, дийнача оагилгашка мара я́ха-ле́ла могаш йоаца. Вирусаш моллагӀча организма Ӏаткъа йиш йола я баьцовгӀашкареи дийнаташкаре Ӏойолаенна нӀа́нкӀигашкеи археишкеи кхаччалца (нӀа́нкӀигий вирусех дукхагӀча хана нӀанкӀигафагаш оал). Иштта вирусашта зе деш йола вирусаш а я йовзащ (вирусаш-сателлиташ).

Балтиморах йола классификаци[тоаде | тоаде чура]

Нобеля преме лаурет хиннача биолог Дейвид Балтимора оттаяь хиннай Балтиморах йола вирусий классификаци[2][3]. Классификация ICTV в настоящее время объединяется с классификацией по Балтимору, составляя современную систему классификации вирусов[4][5]. Цу ража́ юкъе 7 керттера тоаба я[3][2]:

положительни полярность[] йолаш хургья.

положительни полярность[] йолча цхьан зӀанара РНЦӀ йола вирусаш (масала, пикорнавирусаш, [[флавивирусы]флавивирусаш]]).

  • (V)

негативнича[] е шолхача полярноста йолча цхьан зӀанара РНЦӀ йола вирусаш (масала, ортомиксовирусаш, филовирусаш).

  • (VI) цхьан зӀанара положительни РНЦӀ йола, я́харгахьа РНЦӀ-а молекула дух тӀа а йолаш ДНЦӀ синтеза стади йола вирусаш (ретровирусаш, масала, ВИЧ).
  • (VII) шин зӀанара ДНЦӀ йола, я́харгахьа РНЦӀ дух тӀа а йолаш ДНЦӀ синтеза стади йола вирусаш (ретроидний вирусаш, масала, гепатит В вирус)[6].

Вироидаш[тоаде | тоаде чура]

Патогены растений, которые состоят из короткого фрагмента (несколько сотен нуклеотидов) высококомплементарной, кольцевой, одноцепочечной РНК, не покрытой белковой оболочкой, характерной для вирусов. Самые малые вироиды scRNA (малые цитоплазматические РНК) вируса жёлтой крапчатости риса (ингал: RYMV, rice yellow mottle sobemovirus) имеют длину всего 220 нуклеотидов. Для сравнения: геном самого маленького известного вируса, способного вызывать инфекцию, имеет размер около 2000 оснований. Вироиды были открыты и названы в 1971 году Теодором О. Динером[7].

Оагилгдараш[тоаде | тоаде чура]

Прокариоташ[тоаде | тоаде чура]

Одноклеточные живые организмы, не обладающие (в отличие от эукариот) оформленным клеточным ядром и другими внутренними мембранными органоидами (за исключением плоских цистерн у фотосинтезирующих видов, например, у цианобактерий). Для клеток прокариот характерно отсутствие ядерной оболочки, ДНК упакована без участия гистонов. Тип питания осмотрофный. Единственная крупная кольцевая (у некоторых видов — линейная) двухцепочечная молекула ДНК, в которой содержится основная часть генетического материала клетки (так называемый нуклеоид) не образует комплекса с белками-гистонами (так называемого хроматина). К прокариотам относятся бактерии, в том числе цианобактерии (синезелёные водоросли), и археи. Потомками прокариотических клеток являются органеллы эукариотических клеток — митохондрии и пластиды. Прокариоты разделяют на два таксона в ранге домена (надцарства): Бактерии (Bacteria) и Археи (Archaea)[8].

Археиш[тоаде | тоаде чура]

Археи представляют собой одноклеточные микроорганизмы, не имеющие ядра, а также каких-либо мембранных органелл. В настоящее время археи подразделяют на 5 типов. Из этих групп наиболее изученными являются кренархеоты (лат: Crenarchaeota) и эвриархеоты (лат: Euryarchaeota). Классифицировать археи по-прежнему сложно, так как подавляющее большинство из них никогда не выращивались в лабораторных условиях и были идентифицированы только по анализу нуклеиновых кислот из проб, полученных из мест их обитания. Большая часть архей — хемоавтотрофы. Они используют значительно больше источников энергии, чем эукариоты: начиная от обыкновенных органических соединений, таких как сахара, и заканчивая аммиаком, ионами металлов и даже водородом. Солеустойчивые археи — галоархеи (лат: Haloarchaea) — используют в качестве источника энергии солнечный свет, другие виды архей фиксируют углерод, однако, в отличие от растений и цианобактерий (синезелёных водорослей), ни один вид архей не делает и то, и другое одновременно. Размножение у архей бесполое: бинарное деление, фрагментация и почкование. В отличие от бактерий и эукариот, ни один известный вид архей не формирует спор.

НӀанкӀигаш[тоаде | тоаде чура]

Домен (надцарство) прокариотных (безъядерных) микроорганизмов, чаще всего одноклеточных. К настоящему времени описано около десяти тысяч видов бактерий и предполагается, что их существует свыше миллиона, однако само применение понятия вида к бактериям сопряжено с рядом трудностей. Изучением бактерий занимается раздел микробиологии — бактериология. Наибольшую известность получила фенотипическая классификация бактерий, основанная на строении их клеточной стенки, включённая, в частности, в IX издание Определителя бактерий Берги (19841987). Крупнейшими таксономическими группами в ней стали 4 отдела: Gracilicutes (грамотрицательные), Firmicutes (грамположительные), Tenericutes (микоплазмы; отдел с единственным классом Mollicutes) и Mendosicutes (археи).

Эукариоташ[тоаде | тоаде чура]

Ло:Обновить

Домен (надцарство) живых организмов, клетки которых содержат ядра. Все организмы, кроме бактерий и архей, являются ядерными (вирусы, вироиды и вирусоиды также не являются эукариотами, но не все биологи считают их живыми организмами). Животные, растения, грибы, а также группы организмов под общим названием протисты — все являются эукариотическими организмами. Они могут быть одноклеточными и многоклеточными, но все имеют общий план строения клеток. Считается, что все эти столь несхожие организмы имеют общее происхождение, поэтому группа ядерных рассматривается как монофилетический таксон наивысшего ранга. Согласно наиболее распространённым гипотезам, эукариоты появились 1,5-2 млрд лет назад. Важную роль в эволюции эукариот сыграл симбиогенез — симбиоз между эукариотической клеткой, видимо, уже имевшей ядро и способной к фагоцитозу, и поглощенными этой клеткой бактериями — предшественниками митохондрий и пластидов.

Амёбоподобные[тоаде | тоаде чура]

Opisthokonta[тоаде | тоаде чура]

Обширная группа эукариот, включающая царства грибы и животные, а также некоторые эукариотические микроорганизмы, которые иногда объединяют в парафилетический тип Choanozoa (ряд исследователей предпочитает относить его к царству Протисты (Protista)[9] или к царству Простейшие (Protozoa)[10][11], не принимаемым в качестве таксона в других классификациях). Все генетические и ультраструктурные исследования подтвердили монофилию данной группы.

ЖӀаленускалаш[тоаде | тоаде чура]

Царство живой природы, объединяющее эукариотические организмы, сочетающие в себе некоторые признаки, как растений, так и животных. Грибы изучает наука микология, которая считается разделом ботаники, поскольку ранее грибы относили к царству растений.

Mesomycetozoa[тоаде | тоаде чура]
Choanomonada[тоаде | тоаде чура]
Дийнаташ[тоаде | тоаде чура]

Традиционно (со времён Аристотеля) выделяемая категория организмов, в настоящее время рассматривается в качестве биологического царства. Животные являются основным объектом изучения зоологии.

Rhizaria[тоаде | тоаде чура]

Cercozoa[тоаде | тоаде чура]
Haplosporidia[тоаде | тоаде чура]
Foraminifera[тоаде | тоаде чура]
Gromia[тоаде | тоаде чура]
Радиолярии[тоаде | тоаде чура]

Archaeplastida[тоаде | тоаде чура]

Безранговый таксон, объединяющий наиболее развитые отделы водорослей — зелёные, харовые, микроскопические глаукофитовые и вымершие нематофитовые водоросли. Иногда в группу архепластид включают пятый отдел — красные водоросли. Но если руководствоваться монофилией, то в группу архепластид нужно включить ещё и высшие растения. Зелёные водоросли — это самый большой отдел архепластид (13000 — 20000 видов). Видов харовых водорослей меньше — 440. Видов нематофитовых водорослей ещё меньше — всего 10. Главкофитовые водоросли — самый маленький отдел архепластид, включает всего 4 вида.

  • Glaucophyta Skuja, 1954 [Glaucocystophyta Kies & Kremer, 1986]
  • Красные водоросли — Rhodophyceae Thuret, 1855 emend. Adl et al., 2005 [Rhodophyta Wettstein, 1901; Rhodoplantae Saunders & Hommersand, 2004]
  • Chloroplastida Adl et al., 2005 [Viridiplantae Cavalier-Smith, 1981; Chlorobionta Jeffrey, 1982 emend. Lewis & McCourt, 2004; Chlorobiota Kendrick & Crane, 1997]
Зелёные водоросли — Chlorophyta Pascher, 1914 emend. Lewis & McCourt, 2004
Chlorodendrales Fritsch, 1917
Prasinophytae Cavalier-Smith, 1998 emend. Lewis and McCourt, 2004
Mesostigma Lauterborn, 1894 emend. McCourt in Adl et al., 2005 [Mesostigmata Turmel, Otis & Lemieux, 2002]
Charophyta Karol et al., 2001 emend. Lewis & McCourt, 2004 [Charophyceae Smith, 1938 emend. Mattox & Stewart, 1984]
Streptophytina Lewis & McCourt, 2004
Харовые водоросли — Charales Lindley, 1836 [Charophytae Engler, 1887]
Растения — Plantae Haeckel, 1866 [Cormophyta Endlicher, 1836; Embryophyta Endlicher, 1836 emend. Lewis & McCourt, 2004]

Chromalveolata Adl et al., 2005[тоаде | тоаде чура]

Полифилетическая группа[12][13], одно из царств в системе Томаса Кавалир-Смита, предложенной в 1981 году[14]; ранее хромисты считались подцарством протистов. Это организмы, чьи клетки состоят из двух эукариотических клеток, одна из которой находится внутри другой и включает хлоропласт; а также эволюционные потомки таких организмов, похожие на них, но утратившие внутреннего эукариотического симбионта. К этим организмам относятся некоторые водоросли (гетероконтные), опалины (крупные одноклеточные существа со жгутиками, обитающие в клоаке лягушки), а также некоторые организмы, ранее считавшиеся грибами.

Cryptomonadales Pascher, 1913
Goniomonadales Novarino & Lucas, 1993
Pavlovophyceae Cavalier-Smith, 1986 emend. Green & Medlin, 2000
Prymnesiophyceae Hibberd, 1976
Opalinata Wenyon, 1926 emend. Adl et al., 2005 [Slopalinata Patterson, 1986]
Labyrinthulomycetes Dick, 2001
Hyphochytriales Sparrow 1960
Оомицеты — Peronosporomycetes Dick, 2001 [Oomycetes Winter, 1897 emend. Dick, 1976]
Actinophryidae Claus, 1874 emend. Hartmann, 1926
Bolidomonas Guillou & Chretiennot-Dinet, 1999 [Bolidophyceae Guillou et al., 1999]
Золотистые водоросли — Chrysophyceae Pascher, 1914
Dictyochophyceae Silva, 1980
Eustigmatales Hibberd, 1981
Pelagophyceae Andersen & Saunders, 1993
Phaeothamniophyceae Andersen & Bailey in Bailey et al., 1998
Pinguiochrysidales Kawachi, Inouye, Honda, O’Kelly, Bailey, Bidigare & Andersen, 2003
Raphidophyceae Chadefaud, 1950 emend. Silva, 1980
Schizocladia Kawai, Maeba, Sasaki, Okuda & Henry, 2003
Synurales Andersen, 1987
Жёлто-зелёные водоросли — Xanthophyceae Allorge, 1930 emend. Fritsch, 1935 [Heterokontae Luther 1899; Heteromonadea Leedale, 1983; Xanthophyta Hibberd, 1990]
Бурые водоросли — Phaeophyceae Hansgirg, 1886
Диатомовые водоросли — Bacillariophyta Haeckel, 1878 [Diatomea Dumortier, 1821]
Динофлагелляты — Dinozoa Cavalier-Smith, 1981 emend. Adl et al., 2005
Споровики — Apicomplexa Levine, 1980 emend. Adl et al., 2005
Инфузории — Ciliophora Doflein, 1901 [Ciliata Perty, 1852; Infusoria Butschli, 1887]

Excavata Cavalier-Smith, 2002, emend. Simpson, 2003[тоаде | тоаде чура]

Надтип простейших. К данной группе принадлежит множество разнообразных видов: свободно живущих, симбиотических и паразитических, в том числе некоторые важные виды паразитов человека.

Eopharyngia Cavalier-Smith, 1993
Дипломонады — Diplomonadida Wenyon, 1926 emend. Brugerolle et al., 1975
Ретортомонады — Retortamonadida Grasse, 1952
Carpediemonas Ekebom, Patterson & Vors, 1996
  • Malawimonas O’Kelly & Nerad, 1999
  • Parabasalia Honigberg, 1973
Trichomonadida Kirby, 1947 emend. Brugerolle & Patterson, 2001
Cristamonadida Brugerolle & Patterson, 2001
Spirotrichonymphida Light, 1927
Trichonymphida Poche, 1913
Оксимонады — Oxymonadida Grasse, 1952
Trimastix Kent 1880
Euglenida Butschli, 1884 emend. Simpson 1997
Diplonemea Cavalier-Smith, 1993 emend. Simpson, 1997
Кинетопластиды — Kinetoplastea Honigberg, 1963

Хьажа иштта[тоаде | тоаде чура]

Белгалдаккхар[тоаде | тоаде чура]

  1. Статья «Система органического мира» в Большой советской энциклопедии
  2. 2,0 2,1 Temin H. M., Baltimore D. RNA-directed DNA synthesis and RNA tumor viruses (und) // Adv. Virus Res.. — 1972. — Т. 17. — С. 129—186. — PMID 4348509.
  3. 3,0 3,1 Baltimore D. The strategy of RNA viruses (und) // Harvey Lect.. — 1974. — Т. 70 Series. — С. 57—74. — PMID 4377923.
  4. Mayo M. A. Developments in plant virus taxonomy since the publication of the 6th ICTV Report. International Committee on Taxonomy of Viruses (en) // Ло:Нп3 : journal. — 1999. — Vol. 144, no. 8. — P. 1659—1666. — DOI:10.1007/s007050050620. — PMID 10486120.
  5. de Villiers E. M., Fauquet C., Broker T. R., Bernard H. U., zur Hausen H. Classification of papillomaviruses (und) // Virology. — 2004. — Т. 324, № 1. — С. 17—27. — DOI:10.1016/j.virol.2004.03.033. — PMID 15183049.
  6. The Big Picture Book of Viruses:Family Groups - The Baltimore Method (тIакхача вIаштехьа доаца тIатовжам — тархьар). ТIехьара хьажар хиннад 30 Села 2013. Архиве оттадаьд хьалхара хьаста чура 28 Тушол 2013.
  7. http://www.ars.usda.gov/is/timeline/viroid.htm Tracking the Elusive Viroid
  8. Woese C.R., Kandler O., Wheelis M.L. Towards a Natural System of Organisms: Proposal for the Domains Archaea, Bacteria, and Eucarya // Proc. Natl. Acad. Sci. USA. — 1990. — Т. 87. — С. 4576—4579.
  9. Shipunov A. B.  Systema Naturae or the Outline of Living World Classification // Protistology, 2009, 6 (1). — P. 3—13.
  10. Ruggiero M. A., Gordon D. P., Orrell T. M., Bailly N., Bourgoin T., Brusca R. C., Cavalier-Smith T., Guiry M. D., Kirk P. M.  A Higher Level Classification of All Living Organisms // PLoS ONE, 2015, 10 (4): e0119248. — DOI:10.1371/journal.pone.0119248.
  11. Ruggiero M. A., Gordon D. P., Orrell T. M., Bailly N., Bourgoin T., Brusca R. C., Cavalier-Smith T., Guiry M. D., Kirk P. M.  Correction: A Higher Level Classification of All Living Organisms // PLoS ONE, 2015, 10 (6): e0130114. — DOI:10.1371/journal.pone.0130114.
  12. Laura Wegener Parfrey, Erika Barbero, Elyse Lasser, Micah Dunthorn, Debashish Bhattacharya, David J Patterson, and Laura A Katz Evaluating Support for the Current Classification of Eukaryotic Diversity (en) // Ло:Нп3 : journal. — 2006. — December (vol. 2, no. 12). — P. e220. — DOI:10.1371/journal.pgen.0020220. — PMID 17194223.
  13. Cavalier-Smith T., Allsopp M. T., Chao E. E. Chimeric conundra: are nucleomorphs and chromists monophyletic or polyphyletic? (en) // Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America : journal. — 1994. — November (vol. 91, no. 24). — P. 11368—11372. — DOI:10.1073/pnas.91.24.11368. — PMID 7972066.
  14. T. Cavalier-Smith Eukaryote kingdoms: seven or nine? (en) // Biosystems : journal. — 1981. — Vol. 14, no. 3—4. — P. 461—481. — DOI:10.1016/0303-2647(81)90050-2. — PMID 7337818.

Литература[тоаде | тоаде чура]

  • Пиневич А. В. Микробиология. Биология прокариотов: Учебник. В 3 т. Том 1., 2-изд., СПб., 2007.
  • Козо-Полянский Б. М. К модернизации системы растительного мира, «Труды Воронежского гос. университета», 1949, т. 15
  • Кусакин О. Г., Старобогатов Я. И. К вопросу о наивысших таксономических категориях органического мира, в сборнике: Проблемы эволюции, в. 3, Новосиб., 1973
  • Мошковский Ш. Д. О природе простейших (Protozoa) и границах протозоологии, «Тр. Ленинградского общества естествоиспытателей», 1957, т. 73, в. 4
  • Иванов А. В., Пооисхождение многоклеточных животных, Л., 1968
  • Тахтаджян А. Л. Четыре царства органического мира, «Природа», 1973, № 2
  • Строение ДНК и положение организмов в системе. [Сб. ст.], М., 1972

ТIатовжамаш[тоаде | тоаде чура]